Sådan laver man Suya

Suya opskrift

Suya er en populær ret fra Nigeria og andre dele af Vestafrika, der typisk består af kød (ofte kylling eller okse) marinaderet i en blanding af krydderier og grillet over høj varme.

Historien bag Suya kan spores tilbage til nomadiske folkeslag, der beboede det nordlige Nigeria og andre dele af Vestafrika. Disse folkeslag, kendt som Fulani, var kendt for at rejse fra sted til sted og sælge deres kød på markeder og på gaderne. De begyndte at mariniere kødet i en blanding af krydderier for at give det en mere intens smag og forlænge holdbarheden.

Suya blev hurtigt populær i Nigeria og andre dele af Vestafrika, og i dag kan det findes på street food markeder og i restauranter over hele regionen. Det er også blevet en populær eksporteret ret, der kan findes i mange del af verden.

I dag er Suya typisk lavet af oksekød eller kylling, men det kan også laves af lam, svinekød eller fisk. Det serveres ofte med en side af pillede majs eller ris og en skål med en krydret sauce kaldet “Yaji” – som typisk består af chili, løg, hvidløg og andre krydderier.

Suya er kendt for sin skarpe smag og er en favorit i mange dele af Vestafrika.


Opskriften på Suya til 2 personer kan variere lidt afhængigt af den specifikke region, men en typisk opskrift ser således ud:

Ingredienser:

  • 500 g oksekød eller kylling (kan også bruges lam eller svinekød)
  • 2 spsk paprika
  • 2 teskefulde cayennepeber
  • 2 teskefulde karrypulver
  • 1 teskefulde salt
  • 1 teskefulde tørret sort peber
  • 2 spsk olie (solsikkeolie eller anden vegetabilsk olie)
  • 1 fed hakket hvidløg
  • 1 fed hakket løg

Fremgangsmåde:

  1. Skær kødet i tynde skiver eller stykker.
  2. Pisk alle krydderierne, olie, hakket hvidløg og løg sammen i en skål til en jævn marinade.
  3. Tilsæt kødet til marinaden og bland det godt, så det er dækket af marinaden. Lad det stå i mindst 30 minutter (helst 1 time) i køleskabet.
  4. Varm en grill eller pande op over høj varme.
  5. Grill eller steg kødet i marinaden i 2-3 minutter per side, eller indtil det er gennemstegt.
  6. Server Suya varmt med en side af pillede majs eller ris og en skål med krydret sauce (Yaji) til at dyppe kødet i.

Bemærk: Suya kan også laves i ovnen ved at placere kødet i en ildfast form og bage det ved 180 grader i ca. 15-20 minutter, eller indtil det er gennemstegt.


Sådan laver man Suya

Har du et bud på den næste opskrift vi skal lave?

Kommentér herunder!

SE OGSÅ: The Hungry Danes opskrifter til det afrikanske køkken.

Følg vores sociale medier herunder:

Youtube

Instagram

Facebook

0/5 (0 Reviews)

Skriv en kommentar