Bouillabaisse er en traditionel fiskesuppe, der stammer fra Marseille-området i det sydøstlige Frankrig. Der er flere teorier om, hvordan denne suppe opstod, men den mest almindelige historie er, at den oprindeligt blev lavet af fiskere, der ønskede at bruge deres overskydende fangster i en simpel og billig måde.
Suppen blev lavet af de billigere og mindre ønskede fisk, som f.eks. sardiner, og var ofte serveret til fiskere og arbejdere, der ikke havde råd til at købe dyrere fisk. Den blev kogt med grøntsager, hvidvin og fiskebouillon, og var ofte tilsat en rød peberfrugt for at give den et lidt stærkere smag.
I løbet af årene er Bouillabaisse blevet mere populær, og i dag er det en af de mest kendte franske retter. Det er ofte serveret som en formel middag, med dyrere fisk, og kan serveres med en skål rouille, som er en rød peberfrugt og hvidløg puree, til at dyppe brød i. Bouillabaisse er nu også kendt verden over og kan findes i mange restauranter med international køkken.
Her er en simpel opskrift til 2 personer:
Ingredienser:
- 400g fisk (f.eks. torsk, lange, muslinger)
- 1 løg, skåret i tynde skiver
- 2 fed hvidløg, hakket
- 1 rød peberfrugt, skåret i små stykker
- 1 dl hvidvin
- 1 dl fiskebouillon
- 1 dl tomater, hakkede
- 1 spsk. tørret timian
- Salt og peber efter smag
Fremgangsmåde:
- Start med at varme en stor gryde over medium varme. Tilsæt løg, hvidløg og rød peberfrugt og sauter i ca. 5 minutter, indtil løgene er bløde.
- Tilsæt hvidvin og fiskebouillon, og lad det simre i ca. 5 minutter.
- Tilsæt tomater, timian, salt og peber og lad det simre i yderligere 5 minutter.
- Tilsæt fisken og muslingerne og lad det simre i ca. 8-10 minutter, indtil fisken er gennemkogt.
- Server straks i skåle, og nyd med frisk brød til.
Sådan laver man Bouillabaisse
Har du et bud på den næste opskrift vi skal lave?
Kommentér herunder!
SE OGSÅ: The Hungry Danes opskrifter til det franske køkken.