Stegt flæsk med persillesovs er en traditionel dansk ret, der kan spores tilbage til 1700-tallet. Denne ret er blevet en fast bestanddel af den danske madkultur, og den er stadig populær i dag.
Det hele begyndte med de danske landmænd, der dyrkede store mængder svin. Svinene blev slagtet om vinteren, og kødet blev derefter saltet og tørret for at bevare det. Da sommeren kom, blev kødet kogt eller stegt for at lave mad.
En af de mest populære retter var stegt flæsk med persillesovs. Dette var en simpel ret, der kun krævede nogle få ingredienser: flæsk, persille, løg, mel og mælk. Flæsket blev skåret i tykke skiver og stegt i en stor pande, indtil det var sprødt og saftigt. Persillen blev hakket og tilsat til sovsen sammen med løg, mel og mælk. Sovsen blev derefter kogt, indtil den var tyk og cremet.
Retten blev serveret sammen med kartofler, som var en anden vigtig del af den danske madkultur. Det var en nem og billig måde at lave mad på, og det blev hurtigt en populær ret i hele Danmark.
I løbet af 1800-tallet begyndte man at eksportere den danske madkultur til andre lande, og stegt flæsk med persillesovs blev også populær i andre dele af Europa. I dag er det stadig en populær ret i Danmark, og det kan findes på menuen på de fleste danske restauranter. Retten er også blevet moderne i nye versioner, men den originale version er stadig en favorit hos mange danskere.
Stegt flæsk med persillesovs
- Antal personer: 4
- Forberedelse: 10 minutter
- Tilberedning: 40 minutter
Stegt flæsk – Ingredienser:
- 800-1000 gr. flæsk i skiver (alternativt kan du købe en ribbensteg og skære den i skiver)
- Groft salt
- Friskkværnet peber
Persillesovs – Ingredienser:
- 50 gram smør
- 8 dl. sødmælk
- 5 spsk. hvedemel
- Et stort bundt persille, grofthakket
- Saften fra en halv citron
- Salt
- Friskkværnet peber
- Muskatnød (smages til)
- Evt. lidt kartoffelvand
Ekstra tip: Vi foreslår, at du serverer med rødbeder. Rødbeder giver en dejlig syrlig smag til stegt flæsk med persillesovs.
Opskrift – Sådan gør du:
Stegt flæsk
- Opvarm ovnen til 200 grader almindelig over- og undervarme.
- Tør flæskeskiverne med lidt køkkenrulle for overskydende kødsaft – det er vigtigt at skiverne er tørre inden de sættes i ovnen.
- Læg flæsket på en rist som kan ligge i en bradepande.
- Du kan med fordel lægge et stykke bagepapir i bradepanden, da det vil lette rengøringen gevaldigt.
- Fordel flæskeskiverne på risten og undgå at de rører hinanden, da det kan give blød svær.
- Drys skiverne godt med groft salt og friskkværnet peber. Du kan med fordel salte flæskeskiverne i god tid – helt op til 45 minutter før de skal i ovnen. Det gør kødet ekstra mørt.
- Sæt risten med bradepanden i ovnen, og steg flæskeskiverne i ca. 35-45 minutter afhængig af ovntype og tykkelsen på kødet. Stegetiden er kun vejledende, da det helt afhænger af ovntype.
- Vend flæskestykkerne på risten efter ca. 20 minutter.
- Det er vigtigt, at flæsket ikke bliver for brændt og mørkt.
- Det stegte flæsk er færdig, når sværen er sprød og boblende.
- Tag nu den færdigstegte flæsk af risten og anret det i en fad.
- Drys evt. med lidt friskhakket persille og havsalt.
- Så er du klar til at servere stegt flæsk med hjemmelavet persillesovs.
Persillesovs
- Smelt smørret ved middel varme i en tykbundet gryde.
- Tilsæt melet lidt af gangen under grundig omrøring med et piskeris.
- Fortsæt med at piske godt indtil du har en glat ensartet jævning.
- Lad jævningen “bage” i gryden et par minutter inden du tilsætter mælken, så melsmagen bliver brændt af.
- Tilsæt nu mælken løbende under kraftig omrøring, og lad sovsen koge op. Du kan også erstatte lidt af mælken med 1 dl. af kogevandet fra kartoflerne.
- Smag sovsen til med salt, peber, lidt stødt muskatnød og lidt friskpresset citronsaft. Lad sovsen småkoge i ca. 5 minutter under omrøring.
- Tilsæt herefter masser af friskhakket persille til sovsen (gem evt. lidt af persillen som pynt til sovsen).
- Server den færdige persillesovs til din stegte flæsk ledsaget af hjemmelavet agurkesalat og rødbeder.
- Velbekomme.
Sådan laver man stegt flæsk med persillesovs
Kommentér herunder hvis der er opskrifter som du mener vi skal udforske.