Sådan laver man hjemmelavet risalamande

Sådan laver man hjemmelavet risalamande

Før vi begynder på en af de bedste opskrifter vi kender på hjemmelavet risalamande, så synes vi at du fortjener en kort historie om hvordan risalamande kom til Danmark.

En stor del af de råvarer som vi i dag forbinder med julen, kom i sin tid til Danmark via silkevejen fra det kinesiske rige til Danmark. Dengang var vi ikke vant til de samme råvarer i køkkenet, og det var en stor sag for hele familien når der kom eksotiske råvarer hjem i de danske køkkener. I gamle dage gemte man nemlig de allerbedste råvarer til årets vigtigste højtid, Julen.

Ris har været en handelsvare i Danmark helt tilbage fra 700-tallet, hvor danskerne fik det fra de arabiske lande, men ris var en dyr og luksuriøs råvare, som kun var forbeholdt overklassen.

For den gængse bondemand og kone på landet, så var grød en normal dagligdagsspise. Grøden blev lavet på byggryn og vand, men sødgrød (kogt på sødmælk, kun blev serveret på specielle helligdage, såsom jul.


Forløberen til risalamande

Det var dog en anden risret der gjorde vejen klar for den velkendte risalamande som vi kender den i dag. Denne risret bestod af ris kogt med mandelmælk, fisk eller hummer. Retten blev en populær spise blandt den rige del af befolkningen, som tilsatte kyllingekød i stedet og krydrede med andre eksotiske krydderier som ingefær, kanel, safran og sukker.

Hvor retten kommer fra er man ikke helt sikker på. Man formoder at den stammer fra Mellemøsten, og lignende opskrifter er at finde i middelalderlige opskriftsamlinger over hele Europa. De lignende retter bliver kaldt ”blancmange” – den hvide spise.

Omkring det 17 århundrede ændrer retten sig fra en risret til nærmere en risgrød. Man har læst i diverse skrifter at vores tidligere konge, Kong Christian d.4, i denne tidsperiode til jul, fik serveret risengrød som vi kender den i dag. Risengrød drysset med kanel, med en smørklat formet som et kors i midten af retten.

I slutningen af det 19 århundrede blev eksotiske krydderier og ris end mere almindelig spise i de danske køkkener, i forbindelse med forbedrede transportmuligheder på tværs af kontinenterne.

Risengrød var stadig en fin spise, men det blev nemmere og mere almindeligt for en større del af befolkningen at spise risengrød med smør og kanel til de store helligdage, heriblandt juletiden.


RISALAMANDENS OPSTÅEN

Det er selvfølgelig altid svært at vide hvordan en ret virkelig er opstået og om det blot en ukendt magi der pludseligt er opstået i køkkenet. Som ved mange andre retter, så er der forskellige historier om hvordan risalamanden er opstået.

En historie går på, at det fine adelsfolk ønskede en ny festlig ret, da risengrøden ikke længere var en special spise. Det var så derfor, at man begyndte at tilsætte husblas for at stive retten noget mere, samt tilsætte flødeskum og mandler. Ligesom man valgte at give retten et eksotisk navn i form af Risalamande, selvom retten er pæredansk.

En anden historie som holder ved, er at risalamanden blev opfundet på det legendariske københavnerhotel D’Angleterre, hvor datidens kok var løbet tør for desserter i køkkenet. Her tog han så en kold portion risengrød, vendte den med mandler og piskefløde og hældte syltede kirsebær udover. Dette blev så en kæmpe succes blandt de fine gæster og dermed blev det en fast del af danskernes julemenu.

Først efter 2. verdenskrig blev risalamanden rigtigt populær blandt den gængse dansker. Det var dog ikke som den eksklusive spise fra de riges spiseborde, men mere som en måde at strække de rationerede ris i grøden endnu længere ved at blande flødeskum med risengrøden.

I dag er risalamanden igen blevet en festlig ret, som vi nyder med familien i juletiden.

SE OGSÅ: Udforsk flere retter fra det danske køkken hér.


SÅDAN LAVER MAN HJEMMELAVET RISALAMANDE

Risalamande er for mange danskere prikken over i´et og en god afslutning på julemiddagen.

Hos The Hungry Dane glæder vi os hvert år til vores hjemmelavet risalamande. Vi pimper vores risalamande med sprøde smuttede mandler og god vaniljesmag fra de sortprikkede vaniljekorn. Vores risalamande bliver ekstra smagfuld, fordi vi lader vaniljen og sukkeret få lov at koge med i risengrøden. Det giver en helt fantastisk aroma og en dyb smag, som er helt uimodståelig.

Ingredienser til hjemmelavet risalamande

Ingredienser (til 6 personer)

  • 1 liter sødmælk
  • 180 g grødris
  • 1 vaniljestang
  • 70 g sukker
  • 100 g mandler
  • 1 knivspids salt
  • 4 dl piskefløde

Fremgangsmåden

  • Kom mælken og risengrynet i en gryde og kog langsomt op under konstant omrøring.
  • Skru ned for varmen til næstlaveste blus. Rør nu rundt i et par minutter og sæt låget på gryden.
  • Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud, vend vaniljekornene sammen med sukker på et skærebræt, så vaniljekornene skilles af.
  • Kom sukker, vaniljekorn og den hele tomme vanilje stang i gryden, rør rundt og lad risengrøden simre svagt i 45-50 minutter under jævnlig omrøring til risene er lækre og møre. Tag vaniljestangen op.
  • Kom mandlerne i en skål og hæld kogende vand over. Lad det trække i 10 minutter, hæld vandet fra og hæld igen kogende vand over og lad dem stå i 2 minutter. Hæld vandet fra og smut mandlerne.
  • Rør de hakkede mandler og salt i grøden og lad grøden køle helt af i køleskab i et par timer eller til dagen efter.

Inden servering – eller en times tid før den serveres
  • Pisk fløden til en luftig flødeskum og vend den i risengrøden.

Blev du klogere på hvordan man laver hjemmelavet risalamande?

Følg vores sociale medier herunder:

Youtube

Instagram

Facebook

5/5 (1 Review)

Skriv en kommentar