Crème Brûlée, også kendt som “brændt flødeskum” på dansk, er en klassisk fransk dessert, der har en lang historie. Traditionelt set er crème brûlée lavet med fløde, æggeblommer, sukker og vanilje.
Den første skriftlige reference til crème brûlée kan spores tilbage til det 17. århundrede i Frankrig. I denne tid var det almindeligt at bruge æggeblommer i madlavningen, da de var billige og nemme at få fat i. Crème Brûlée blev oprindeligt lavet som en måde at bruge op æggeblommerne på.
I 1700-tallet blev crème brûlée populær i adelens kredse, og det blev ofte serveret som en efterret på fester og middage. I 1700-tallet var det almindeligt, at maden var meget sød, og mange desserter var dækket med sukker. Crème Brûlée var ingen undtagelse, og det blev serveret med et tykt lag sukker, der blev brændt over med en brænder, inden det blev serveret.
I løbet af 1800-tallet begyndte crème brûlée at blive mere almindelig i gourmetrestauranter og blev anset som en eksklusiv og luksuriøs dessert. I dag er crème brûlée stadig en populær dessert i Frankrig og mange andre lande, og den kan findes på menuerne i restauranter i hele verden. Det kan også laves hjemme, og der findes mange varianter af opskriften.
Crème Brûlée opskrift til 2 personer:
Ingredienser:
- 250 ml fløde
- 1/2 vaniljestang
- 3 æggeblommer
- 50 g sukker
- 2 spsk rørsukker (til at brænde over)
Fremgangsmåde:
- Varm fløden op i en gryde sammen med vaniljestangen. Tag gryden af varmen og lad den trække i ca. 10 minutter.
- Pisk æggeblommerne sammen med sukker i en skål, indtil det er en lys og luftig blanding.
- Tag vaniljestangen ud af fløden og tilsæt den varme fløde til æggeblandingen, mens du rører forsigtigt.
- Fordel blandingen i 2 ildfaste forme. Sæt formene i en bageform med varmt vand, så det kommer halvt op ad siden af formene.
- Bag i ovnen ved 150 grader i ca. 30-40 minutter, eller indtil crème brûlée er fast, men stadig lidt usikker i midten.
- Tag formene ud af ovnen og lad dem køle af i ca. 15 minutter. Dæk derefter med folie og sæt dem i køleskabet i mindst 2 timer.
- Tag formene ud af køleskabet ca. 15 minutter før servering. Fordel rørsukker jævnt over crème brûlée og brænd sukkeret med en brænder eller under grillen i ovnen, indtil det er sprødt og gyldent.
Server straks og nyd det lækre Crème Brûlée!
Sådan laver man Crème Brûlée
Har du et bud på den næste opskrift vi skal lave?
Kommentér herunder!
SE OGSÅ: The Hungry Danes opskrifter til det franske køkken.