Paella er en traditionel spansk ret, der stammer fra Valencia-regionen i Spanien. Historien bag paella går tilbage til det 16. århundrede, hvor bønder og landarbejdere i Valencia-regionen begyndte at bruge deres arbejdsredskaber, såsom jernpander, til at lave mad.
Paella opstod som en simpel ret, der bestod af korn, grøntsager og kød eller fisk, der blev tilberedt over åben ild. På det tidspunkt var det primært arbejdere og bønder, der spiste paella, da det var en nem og billig måde at fodre mange mennesker på.
I løbet af det 19. århundrede begyndte paella at blive mere populær i byerne og blandt den øvre middelklasse, og flere ingredienser, såsom muslinger og rejer, blev tilføjet til retten. Paella blev også populær som en ferie- og festivalmad, og det blev almindeligt at lave paella i store jernpander for at dele med mange mennesker.
I dag er paella en af de mest populære spanske retter over hele verden, og der findes mange varianter af retten, inklusive vegetarisk paella og paella med kylling og andre kødtyper. Paella fortsætter med at være en vigtig del af spansk kultur og madtradition.
Paella med skaldyr opskrift til 2 personer:
Ingredienser:
- 1 spiseskefuld olivenolie
- 1/2 løg, hakket
- 2 fed hakket hvidløg
- 1 spiseskefuld rød paellamiddel
- 1 1/2 kogegrøntsager (f.eks. grønne ærter, første dåse, majs, etc.)
- 200 g skaldyr (f.eks. rejer, muslinger, kammuslinger)
- 250 g kyllingebryst, skåret i små stykker
- 1/2 teskefuld tørret timian
- saft af 1/2 citron
- 250 g paellaris eller bomba ris
- 500 ml fisk eller skaldyr bouillon
- Salt og peber efter smag
- Friskklipte persille til pynt
Fremgangsmåde:
- Varm olien i en paellapande eller stor pande over medium varme. Tilsæt løg og hvidløg, og sauter, indtil løgene er bløde.
- Tilsæt paellamiddel, grøntsager, skaldyr, kylling, timian, citronsaft, salt og peber. Rør godt rundt.
- Tilsæt ris og bouillon, og bring det i kog. Reducer varmen, dæk panden, og lad det simre i ca. 20 minutter, eller indtil risene er møre og væsken er absorberet.
- Fjern panden fra varmen, og lad det hvile i et par minutter, før det serveres. Server med persille drysset over toppen.
Sådan laver man Paella
Har du et bud på den næste opskrift vi skal lave?
Kommentér herunder!
SE OGSÅ: The Hungry Danes opskrifter til det spanske køkken.